Categories: Sức khỏe

Vietnamese Grilled Scallion Oil Mussels (Chem Chép Nướng Mỡ Hành)

Published by
Quách Phú Thành
chem chép

These grilled scallion oil mussels, or chem chép nướng mỡ hành are the epitome of simple yet impressive. There aren’t many ingredients, but the whole dish shines — especially if you get a high-quality mussel. Pair these with a cold beer and you’re set!

Pin Vietnamese Grilled Scallion Oil Mussels (Chem Chép Nướng Mỡ Hành) to try later!

These are one of my go-to appetizers when I’m hosting. They get a little tricky to bring to a party (though it’s possible). I also love making Vietnamese Shrimp Toast (Bánh Mì Nướng Tôm) or Vietnamese Fish Sauce Glazed Chicken Wings (Cánh Gà Chiên Nước Mắm) for apps.

Jump to:

  • 🦪 Ingredients
  • 🔪 Instructions
  • 💭 Substitutions
  • 📚 Variations
  • 🍚 Serving size and storage
  • Top tip
  • 📋 Recipe
  • 🦺 Food safety
  • 🔗 Related
  • Try other appetizers

🦪 Ingredients

You will need:

  • finely chopped scallions
  • minced garlic
  • salt
  • a neutral oil, like canola or avocado oil
  • mussels, half shelled and cleaned
  • roasted peanuts, crushed
  • fried shallots

See recipe card for quantities.

🔪 Instructions

Hint: Don’t overcook the mussels — they’ll get rubbery.

💭 Substitutions

  • Mussels: This recipe would taste delicious with any type of shellfish. Try oysters, clams, or even scallops in their shell.
  • Peanuts: If you have a nut allergy, you can omit the peanuts or try roasted sunflower seeds or crushed roasted chickpeas.

📚 Variations

You can try a variety of add-ins to change up the flavor of the mussels

  • Spicy: Add your favorite hot sauce or a dollop of my Vietnamese Chile Lemongrass Sate Sauce (Tương Ớt Sa Tế)
  • Sweet and sour: Reduce some of my Vietnamese Fish Sauce Dipping Sauce (Nước Mắm Pha) into a sticky sauce and drizzle over the mussels for an extra umami kick

Let me know what you like to add on your scallion oil mussels!

🍚 Serving size and storage

Eat Chem Chép Nướng Mỡ Hành right off the grill for the best taste and texture. I find mussels hard to reheat and wouldn’t recommend storing them.

This recipe comfortably feeds two people as a main course. It will serve 4-6 as an appetizer.

📋 Recipe

Note: Nutrition facts are estimated based on available ingredients and preparation. It should not be considered a substitute for a professional nutritionist’s advice.

🦺 Food safety

  • Cook to a minimum temperature of 145 °F (62 °C)
  • Do not use the same utensils on cooked food, that previously touched raw meat
  • Wash hands after touching raw meat
  • Don’t leave food sitting out at room temperature for extended periods
  • Never leave cooking food unattended
  • Use oils with high smoking point to avoid harmful compounds
  • Always have good ventilation when using a gas stove

See more guidelines at USDA.gov.

🔗 Related

Loved this recipe? Try these:

Try other appetizers

Looking for more appetizers for a party? Try these:

Did you make this recipe? Please tag @BunBoBaeBlog on Instagram or leave a rating or comment on the blog!

Tác giả

  • Tôi là Quách Phú Thành, một chuyên gia nội dung các chủ đề cuộc sống, phong cách, và sức khỏe. Tôi đã hoàn thiện quá trình học tập trong ngành Báo chí và đạt được chứng chỉ Hành nghề Báo chí. Với mục tiêu phát triển sự nghiệp trong lĩnh vực truyền thông và viết lách, tôi luôn sẵn sàng đóng góp và chia sẻ giá trị cho cộng đồng thông qua nhiều dự án viết lách hấp dẫn và bài viết chất lượng. Hiện tại, tôi đang đảm nhiệm vị trí quan trọng là chuyên gia nội dung cho trang web, một trang web nổi tiếng về cuộc sống, phong cách, và sức khỏe. Tại đây, tôi đảm bảo rằng nội dung được cung cấp là chất lượng và đa dạng. Tôi đã đóng góp vào sự phát triển và thành công của trang web này qua việc viết các bài viết hấp dẫn và độc đáo.

Quách Phú Thành

Tôi là Quách Phú Thành, một chuyên gia nội dung các chủ đề cuộc sống, phong cách, và sức khỏe. Tôi đã hoàn thiện quá trình học tập trong ngành Báo chí và đạt được chứng chỉ Hành nghề Báo chí. Với mục tiêu phát triển sự nghiệp trong lĩnh vực truyền thông và viết lách, tôi luôn sẵn sàng đóng góp và chia sẻ giá trị cho cộng đồng thông qua nhiều dự án viết lách hấp dẫn và bài viết chất lượng. Hiện tại, tôi đang đảm nhiệm vị trí quan trọng là chuyên gia nội dung cho trang web, một trang web nổi tiếng về cuộc sống, phong cách, và sức khỏe. Tại đây, tôi đảm bảo rằng nội dung được cung cấp là chất lượng và đa dạng. Tôi đã đóng góp vào sự phát triển và thành công của trang web này qua việc viết các bài viết hấp dẫn và độc đáo.

Published by
Quách Phú Thành

Recent Posts

Cách chặn, bỏ chặn trên Facebook để ngăn người khác làm phiền hoặc nếu bạn muốn liên lạc trở lại

Nếu chẳng may bạn bị quấy rối trên Facebook hay đơn giản là không muốn…

5 tháng ago

Cách bỏ chặn trên Facebook và Messenger bằng điện thoại và laptop

Nếu bạn đang cần tìm cách bỏ chặn trên facebook cho những tài khoản liên…

5 tháng ago

Hướng dẫn cách lưu Reels trên Facebook về điện thoại và máy tính

Mặc dù không nổi đình nổi đám như TikTok nhưng Reels Facebook vẫn là nơi…

5 tháng ago

7 cách chuyển file PDF sang Word trên máy tính miễn phí đơn giản nhất

Thông thường, các tập tin dạng PDF được nhiều người dùng ưa chuộng vì dung…

6 tháng ago

Hướng dẫn 2 cách tạo group trên Facebook bằng máy tính, điện thoại trong 1 nốt nhạc

Bạn đang tìm kiếm cách tạo nhóm trên Facebook để có thể dễ dàng trò…

7 tháng ago

7 cách chặn quảng cáo trên Youtube trên điện thoại, máy tính, Chrome đơn giản nhất

Chắc hẳn, đôi lúc bạn sẽ cảm thấy khó chịu và bực mình khi đang…

7 tháng ago