These grilled scallion oil mussels, or chem chép nướng mỡ hành are the epitome of simple yet impressive. There aren’t many ingredients, but the whole dish shines — especially if you get a high-quality mussel. Pair these with a cold beer and you’re set!
These are one of my go-to appetizers when I’m hosting. They get a little tricky to bring to a party (though it’s possible). I also love making Vietnamese Shrimp Toast (Bánh Mì Nướng Tôm) or Vietnamese Fish Sauce Glazed Chicken Wings (Cánh Gà Chiên Nước Mắm) for apps.
Hint: Don’t overcook the mussels — they’ll get rubbery.
💭 Substitutions
Mussels: This recipe would taste delicious with any type of shellfish. Try oysters, clams, or even scallops in their shell.
Peanuts: If you have a nut allergy, you can omit the peanuts or try roasted sunflower seeds or crushed roasted chickpeas.
📚 Variations
You can try a variety of add-ins to change up the flavor of the mussels
Spicy: Add your favorite hot sauce or a dollop of my Vietnamese Chile Lemongrass Sate Sauce (Tương Ớt Sa Tế)
Sweet and sour: Reduce some of my Vietnamese Fish Sauce Dipping Sauce (Nước Mắm Pha) into a sticky sauce and drizzle over the mussels for an extra umami kick
Let me know what you like to add on your scallion oil mussels!
🍚 Serving size and storage
Eat Chem Chép Nướng Mỡ Hành right off the grill for the best taste and texture. I find mussels hard to reheat and wouldn’t recommend storing them.
This recipe comfortably feeds two people as a main course. It will serve 4-6 as an appetizer.
📋 Recipe
Note: Nutrition facts are estimated based on available ingredients and preparation. It should not be considered a substitute for a professional nutritionist’s advice.
🦺 Food safety
Cook to a minimum temperature of 145 °F (62 °C)
Do not use the same utensils on cooked food, that previously touched raw meat
Wash hands after touching raw meat
Don’t leave food sitting out at room temperature for extended periods
Never leave cooking food unattended
Use oils with high smoking point to avoid harmful compounds
Always have good ventilation when using a gas stove
See more guidelines at USDA.gov.
🔗 Related
Loved this recipe? Try these:
Try other appetizers
Looking for more appetizers for a party? Try these:
Did you make this recipe? Please tag @BunBoBaeBlogon Instagram or leave a rating or comment on the blog!
Tôi là Quách Phú Thành, một chuyên gia nội dung các chủ đề cuộc sống, phong cách, và sức khỏe. Tôi đã hoàn thiện quá trình học tập trong ngành Báo chí và đạt được chứng chỉ Hành nghề Báo chí. Với mục tiêu phát triển sự nghiệp trong lĩnh vực truyền thông và viết lách, tôi luôn sẵn sàng đóng góp và chia sẻ giá trị cho cộng đồng thông qua nhiều dự án viết lách hấp dẫn và bài viết chất lượng. Hiện tại, tôi đang đảm nhiệm vị trí quan trọng là chuyên gia nội dung cho trang web, một trang web nổi tiếng về cuộc sống, phong cách, và sức khỏe. Tại đây, tôi đảm bảo rằng nội dung được cung cấp là chất lượng và đa dạng. Tôi đã đóng góp vào sự phát triển và thành công của trang web này qua việc viết các bài viết hấp dẫn và độc đáo.
Tôi là Quách Phú Thành, một chuyên gia nội dung các chủ đề cuộc sống, phong cách, và sức khỏe. Tôi đã hoàn thiện quá trình học tập trong ngành Báo chí và đạt được chứng chỉ Hành nghề Báo chí. Với mục tiêu phát triển sự nghiệp trong lĩnh vực truyền thông và viết lách, tôi luôn sẵn sàng đóng góp và chia sẻ giá trị cho cộng đồng thông qua nhiều dự án viết lách hấp dẫn và bài viết chất lượng. Hiện tại, tôi đang đảm nhiệm vị trí quan trọng là chuyên gia nội dung cho trang web, một trang web nổi tiếng về cuộc sống, phong cách, và sức khỏe. Tại đây, tôi đảm bảo rằng nội dung được cung cấp là chất lượng và đa dạng. Tôi đã đóng góp vào sự phát triển và thành công của trang web này qua việc viết các bài viết hấp dẫn và độc đáo.